Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

agent_A54

27. 12. 2010 11:29
Navrhoval bych změnit frakční centrální bankovnictví:

1. Banka nesmí poskytovat úvěry z vkladů, bez písemného souhlasu majitele peněz. 2. Pokud majitel peněz bance nedá souhlas k užití jeho peněz na podníkání banky poskytováním úvěrů, má za povinnost bance platit poplatky za vedení účtu. 3. Pokud majitel peněz bance dá souhlas k užívání jeho peněz nebo smluvené části peněz na podnikání banky poskytováním úvěrů, má právo na odpovídající podíl na zisku banky z tohoto podnikání - tedy na úroku, ale také odpovídající povinnost podílet se na ztrátách banky... Těch bodů by bylo více - ale pro to v této diskusi není prostor. Marx byl možná génius, ale všem nám zatajil, že cyklus finančních a následných hospodářských krizí je spjat se vznikem frakčního centrálního bankovnictví v 19.-tém století. Bankéři v podstatě půjčují peníze, které neexistují... a požadují z nich úroky... a pak tímto vlastně z oběhu vysají oběživo = mají zisky (v průběhu vysávání dochází k horečné hospodářské činnosti vysávaných), následně je znemožněná směna zboží i služeb.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

27. 12. 2010 12:02
Re: Navrhoval bych změnit frakční centrální bankovnictví:

no vidíte... potom že se nedá nic vymyslet... ;-) s tím podílem na zisku a ztrátě bych to možná zkusil aplikovat i na podniky ;-)

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

27. 12. 2010 11:15
Režim žije z podstaty

a blíží se doba globálního kachu

0 0
možnosti
J

jurneff

27. 12. 2010 11:19
Re: Režim žije z podstaty

Ano, já také říkám, že lepší by byl například severokorejský režim.

0 0
možnosti
R

realateista

27. 12. 2010 11:15
Generální stávka je nevyhnutelná

Marxovy teorie samozřejmě platí i dnes.

Tato vláda vládne díky naivitě pravicových voličů a prolhanosti tisku.

Samozřejmě, že kapitalismus musí být regulován, musíme mít výkonné reg. mechanismy a finanční policii.

Samozřejmě, že zlodějští finančníci potřebují minimum regulace a slabý stát, aby na jejich lumpárny nebylo vidět. Proto ta asociální reformy v zájmu tunelářů.

Jediná možná obrany dnes je masivní generální stávka a pád asociální vlády tunelářů. Zpátky do Evropy, pryč s orientem.

0 0
možnosti
RH

Kruton

27. 12. 2010 11:27
Re: Generální stávka je nevyhnutelná

Marxovy teorie neplatí a nikdy neplatily, jsou založeny na několika zásadních omylech .

0 0
možnosti
RP

radim36

27. 12. 2010 11:11
Ono to prožírání strašně dlouho není na první pohled poznat

Vezměme si rodiny bydlící v rodinném baráku. Jedna rodina svůj barák přestavuje, izoluje, zdokonaluje, vráží do něho mnoho stovek tisíc. Druhá rodina ty peníze nemá, kupuje jen za nějakou desítku tisíc nějaké barvy a jednou za čas obnoví nátěr. A třetí rodina nemá ani to, na barák má půjčeno a na splátky dluhu nemá.

Přesto všechny tři rodiny mohou bydlet zvenku ve velice podobných barácích a velice podobně. Akorát ta první bude v tom baráku bydlet ještě třeba za 50 let, druhá rodina ho za 20 let bude muset zbourat  a postavit nějakou novou stavbu a třetí rodina do roka půjde do exekuce a barák ztratí.....

V rámci státu byly prožrány třeba peníze na všelijaké přemostění potoků a řek a podobně u silnic druhé a třetí třídy, tyto stavby jsou vesměs v havarijním stavu a v rámci republiky by se na jejich opravy mělo investovat desítky miliard Kč, které ale nejsou k dispozici. Takže se lepí jen havarijní stavy....

0 0
možnosti
A

autor_clanku

27. 12. 2010 11:44
Re: Ono to prožírání strašně dlouho není na první pohled poznat

tedy... já jsem se záměrně vyhnul jakékoli zmínce o státním rozpočtu a státních financích, to by bylo na jinou debatu (tolik k poslední části vašeho příspěvku)... ;-) a co se týče těch 3 rodin - máte samozřejmě 100% pravdu, ale já bych to ještě rozvinul... ;-) proč ta druhá a třetí rodina má finanční prostředky jenom na krycí nátěr nebo nic? (předpokládám, že to nejsou povaleči, ale nějakým způsobem přispívají k tvorbě národního produktu)... a další velkým dilema je - mají si na stejně rozsáhlé investice (jaké dělá 1. rodina) půjčit v bance nebo ne? ;-) a dále - předpokládejme třeba, že 1. rodina je složena z bankéřů ;-) když si ty 2 rodiny nic nepůjčí, nebude mít zřejmě ani ta rodina bankéřů na své stamilionové investice do baráku... ;-)    

0 0
možnosti
JA

pefben2

27. 12. 2010 11:04
To je ale hloupé

Je to naprosto pokroucený pohled na trh (takový nějaký marxistický, že ;-D)

Už stačí je zevést státní regulaci cen a jsme v tom nazpět....Rv

0 0
možnosti
A

autor_clanku

27. 12. 2010 11:21
Re: To je ale hloupé

a v čem je ten pohled pokroucený? ;-) že nekoresponduje s většinovou představou? ;o) kdysi taky většina lidí tvrdila, že je země deska... a pak přišel jeden na to, že je to koule ;o)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

27. 12. 2010 11:02
Vždyť vy si umíte sám odpovědět

Prožrali jsme to, neb stát si za nás s klidem vypůjčoval. Víc než 10 % svého běžného "výdělku" (výběru daní apod.). Víc, než 5 % celkové produkce státu.

Ty mzdy jsou nastaveny správně. To jen populizmus politiků je nekonečný

0 0
možnosti
A

autor_clanku

27. 12. 2010 12:06
Re: Vždyť vy si umíte sám odpovědět

hospodaření státu jsem se chtěl vyhnout, to je kapitola sama pro sebe... ;-) že si stát půjčuje, a my daňoví poplatníci to platíme, je jistě pravda...

0 0
možnosti

rezjirrezjir

27. 12. 2010 10:55
Přédevším není pravdu

zvláště v českých podmínkách, že suma úvěrů převyšuje sumu úspor. Tedy banky netisknou žádné peníze. A navíc centrální banka stanoví tzv. kapitálovou přiměřenost. Tedy že suma poskytnutých úvěrů nesmí převýšit v nějakém poměru vlastní kapitál.

Celý háček tkví v tom, že jinak ohodnocují bankéři svá vlastní aktiva v  době ekonomického růstu, a jinak v době poklesu, tedy optimisticky, nebo pesimisticky.

0 0
možnosti
A

Alka1

27. 12. 2010 10:47
souhlas

Naprostý souhlas s autorem a samozřejmě karmaR^

"Dokonalost" systému zvyšují ještě uměle vytářená pracovní místa a to nejen ve státním, ale už i v podnikatelském sektoru, pro splnění velmi často formálních nelogických administrativních povinností vůči státu a také EU. Eliminací těchto zbytečných míst by bylo možno dosáhnout poloviční pracovní doby, což ale v současném systému  zaměřeném na zvyšování zisků nelze. Současná úroveň technologií umožňuje běžně průměrné zajištění lidí minimálně v relativně vyspělých států světa a základní zajištění lidí v zemích tzv. rozvojových. Tento cíl je při duchovní úrovni lidí držícíh moc, nereálný.

 Jen poznámka, rozhodně nepodporuji rovnost ve smyslu socialismu.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

27. 12. 2010 10:41
no

vidíte, že to skončí krizí, tím se ten systém nakonec obnoví

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

27. 12. 2010 10:36
Ale zdroj té nerovnováhy

je přece známá věc - úrok, který je požadován za každou korunu, uvedenou do oběhu. Je to finanční systém částečných rezerv, který vytváří trvalý nedostatek peněz.

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x